måndag, augusti 06, 2007

NMT goes WiFi

*klink*

Så lät det alldeles nyss när den berömda poletten trillade ner. Som mobilsäljare sedan dryga halvåret tillbaka har jag hört till leda om hur förfärligt det är att NMT-nätet lägger ner. Per vad jag förstått har Post- och Telestyrelsen inte förnyat Telias tillstånd för att fortsätta driva det. Lite mystiskt, men knappast någon chock. 3G och HDSPA ("3,5G") är det nya.

Men idag hittade jag faktiskt det gyllene sambandet, och alla bitarna föll på plats. NMT-nätet ska inte skrotas, tvärtom. Nordisk Mobiltelefoni har gjort bredbandsplattform av det!
Det är ganska revolutionerande med tanke på vilket gnäll det varit från glesbygden. Inte för att det inte varit befogat - ADSL-stationerna står inte direkt tätt i inlandet norr om Stockholm. Men nu finns det alltså en lösning. Det går knappast med några revolutionerande hastigheter - Expressens Peter Granlund har testat - men snittet på 220 kbit/s kan ju jämföras med nerladdningshastigheten med vanligt 3G, 384 kbit/s, och blir allt mer värt att betänkas i ljuset av att Telias billigaste bredband över ADSL går med 0,5 mbit/s. Det är väl inga drömhastigheter, men det är framför allt stabilt!

Man kan dessutom få med en trådlös router som går att koppla till cigarettuttaget i bilen. Och priset? 249 kr/mån, fri trafik. Helt klart överkomligt.

I min åsikt en fantastiskt bra användning för NMT-nätet. Den enda betänkligheten jag har är vad Nordisk Mobiltelefoni beräknar att underhåll av de gamla NMT-masterna kommer gå på, men i regel har de ju gott om ingenjörer och räknenissar som har koll på sådana saker. Bredband kan för första gången sägas finnas tillgängligt för i princip alla (bor man i radioskugga får man skylla sig själv). Så varför har det inte bloggats mer, marknadsförts hårdare? Är det för att den största målgruppen finns i Norrland - och utan bredband är det svårt att höras i internetdebatten?

Nyckelord: , , , , , ,

Etiketter: ,

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

När jag hörde talas om det för första gången i början av året så tyckte jag det lät som en toppenidé men har börjat inse att dom kommer nog inte bli så stora, alla som bor inom 3g-täckning skaffar istället snabbare uppkoppling för halva priset (199kr), men visst, som du säger, i norrland eller annat 3g-löst land kan dom nog hitta en del kunder.

15:07  
Blogger Raven said...

Jorå, visst finns det bättre, modernare lösning, och helt klart bättre ur ett marknadsperspektiv. Men för det första råkar jag veta att 3GIS är sena med HDSPA-utbyggnaden ("turbo3G"), de är ju leverantörer åt både 3 och Telenor. Så sådär fantastiskt är det inte än. Och även om man befinner sig hyfsat i civilisationen är det inte säkert att HDSPA-nät dyker upp inom den närmsta framtiden - än är det bara storstäder och längs kusten som är planerat. Och med vanligt 3G går det inte mycket fortare än den här lösningen.

För det andra skrev jag inte heller inlägget ur ett marknadsperspektiv, snarare ur infrastrukturperspektiv - bredband åt alla är inte ett orimligt "krav".

Men visst, för att lägga till ännu en synpunkt - det är fint när infrastrukturproblem löser sig utan att staten måste lägga sig i och subventionera - nya entreprenören är helt privatägd =)

16:29  
Anonymous Anonym said...

"Den enda betänkligheten jag har är vad Nordisk Mobiltelefoni beräknar att underhåll av de gamla NMT-masterna kommer gå på..."

Du har missförstått. Nordisk Mobiltelefon använder INGENTING av det gamla NMT-nätet förutom samma frekvensutrymme. Det är ett helt nytt nät som byggs, och de hyr in sig i Teracoms master. Telia får själva plocka ner den analoga NMT-utrustningen från sina siter, men där sitter kvar massor av andra grejer så det blir inga master "över".

03:26  
Blogger Raven said...

Ahaaaa... Jo, helt rätt, det hade jag uppenbarligen missförstått. Men - om jag inte fortfarande är helt ute och cyklar - samma frekvensutrymme innebär samma räckvidd? Då är iallafall kontentan av mitt inlägg hyfsat korrekt - bredband åt alla (eller iallafall de flesta.

08:39  
Anonymous Anonym said...

Ja Nordisk Mobilteles stora fördel är frekvensen 450 Mhz, det betyder att de kan bygga sitt nät med betydligt färre basstationer eftersom varje "bas" har ca 100 km räckvidd. Tre och Tele2 måste bygga varje 2 km så det är stor skilland.

17:48  

Skicka en kommentar

<< Home