lördag, september 23, 2006

Ondskan

Ibland är det väldigt svårt att utröna vem som är 'the bad guy' i ett givet sammanhang. Särskilt i historien om Natascha Kampusch, österrikiskan som kidnappades för åtta år sedan och flydde för en knapp månad sedan. Expressen har under de senaste dagarna gett luft åt teorier om att hela grejen skulle vara en bluff.

Vad gäller relationen mellan Priklopil och Kampusch ger jag inte så mycket för konspirationteoretikernas påståenden. Det är med sådanadär saker som med teorin kring singulariteter i den teoretiska fysiken - svarta hål. De kända naturlagarna bryts ner och upphör helt att gälla bortom händelsehorisonten. På samma sätt blir det väl med det mänskliga psyket i extrema situationer. Alla har vi väl hört talas om Stockholmssyndromet, till exempel - jag tror till och med att jag hade en släng av det ett tag.

Men i vilket fall som helst är det något makabert med hela storyn, oavsett vad den ofalsifierade versionen är. Antingen har någon gjort något närmast extremt för riktigt mycket pengar, och det är lightvarianten. Det andra alternativet - det alternativet som får oss att köpa tidningar utifrån löpsedlar vareviga dag, och som verkar vara så olidligt intressant för det mänskliga psyket (tänk mediestormen runt Niklas Lindgren, "Hagamannen") - är att riktigt, riktigt stor ondska varit inblandad. Oavsett om 'den onde' är Priklopil eller Kampuschs mamma. I det sistnämnda fallet är det till och med långväga värre än originalsammanhanget.

Jag vet inte hur mycket sanning som finns i påståendena som nu börjat dyka upp i media. Men jag tror att mycket av det kan ha sin rot i att Priklopil, precis som Lindgren, helt enkelt inte ser tillräckligt ondskefull ut. Terminator II-skurken, eller Peter Stormare som knarkryss i vilken amerikansk actionfilm som helst, där börjar vi närma oss någon som är ond. Men de där killarna ser ju helt normala ut! Det stämmer inte!

Jo, tyvärr gör det det. Och - utan att på något sätt försöka ge resonemanget en religiös spin - ondskan finns överallt. Sällan förpackad som vi tror den är.