söndag, november 19, 2006

Raven's Blog Christmas Special I

Eftersom det börjar närma sig jul har jag börjat experimentera med juliga saker som innehåller alkohol och inte kommer ruinera en, så du slipper. Här kommer alltså mina två bästa tips på alkoholhaltiga (eller icke, om man vill det) drycker när man tröttnat på glöggen. Fort går det också, om man inte har lyxen med ett eget kök att tillgå.

Glühwein

Originalrecept:

4 dl vatten
2,5 dl socker
3 hela kryddnejlikor
2 hela kanelstänger
1 1/2 flaska rödvin
Saft från 2 citroner

Koka upp vattnet, kryddorna och sockret. När det kokar, häll i rödvinet och citronsaften och värm (det ska inte koka!).

Mina egna anteckningar: har du ingen citron hemma funkar det INTE med clementiner, det blir skitäckligt. Och ska du använda den där varianten som man hittar längst in i kylskåpet, sådan där citronsaft i en liten gul, citronfärgad plastflaska, så får du använda rätt mycket. En halv, minst.
Och använd för fan inte rödvin som någon bestämt sig för att tappa på flaska, använd tetrapackvarianten istället. Den är till för sådanahär saker (för den går fan inte att dricka på vanligt vis).

Cred: Mamma

Toms varma äppelcider

Den här gör min gode vän och korrespondent på livets skuggsida Tom, när det är kallt och han ska ut och lajva. Då utan vodkan, får man anta.

Äppeljuice, ungefär en liter
En kanelstång
En vaniljstång
Vaniljsocker
Vodka

Värm allt utom vodkan, men inte så mycket att det kokar. Häll upp vodkan i önskad mängd i muggar, och fyll på med äppelcidern. Vill man funkar det såklart även utan vodka, men det kan ändå rekommenderas när julen ändå innebär svärföräldrar, firmafester och julsånger tills man vill spy.
Vaniljsockret är mitt tillägg, det funkar utan också, men blir lite skarpare och surare.

Cred: Tom

Båda dessa går alldeles utmärkt att ha i en gryta i köket eller något ett par dagar, så kan man bara värma det när man är sugen. Det blir faktiskt ännu godare då, när det fått "dra" ett tag, kryddorna smakar mer.

Alla kryddor går att återanvända ett par gånger. Och som en extra bonus håller de ju skitlänge, köper man en hel påse kryddnejlikor har man nog för många jular. Och så luktar det gott också, perfekt att ha i en skål nånstans i lägenheten när man har glöggfest.

Happy drinking!

Nyckelord: , , , , ,

1 Comments:

Blogger Victoria said...

Tack för recepten :)

19:12  

Skicka en kommentar

<< Home