torsdag, oktober 12, 2006

Civil olydnad i regeringen

Har road följt mediestormen runt Cecilia Stegö-Chilò, vår nya kulturminister. Alla är väldigt upprörda, och i TV4-soffan sitter Helle Klein och kräver avgång. Men i brist på bra argument för varför hon bör betala, hörs bara tongångar om vad lagen säger, och ibland används helt enkelt ord som 'omoraliskt'.

För det första: Självklart är det viktigt att hålla sig till rådande lagstiftning. Men i så fall får kritikerna göra rent framför egen trappa (eller hur uttrycket nu är). Det finns en viss gradskillnad. Som notorisk fortkörare kritiserar jag aldrig någon som parkerar fel ibland.

För det andra: Omoraliskt? Hur? Jo, för att hon är en snyltare. Om Stegö-Chilò alls delar min politiska uppfattning (vilket jag utgår från att hon gör) är hon kritisk till public service, både som företeelse och till det faktiska innehållet. Själv ser jag aldrig någonting SVT-producerat, och jag lyssnar helst på Rix FM. Ändå måste jag betala för hela public service-karusellen (jag har aldrig riktigt vågat ta steget mot att avanmäla mitt TV-innehav).
Omoraliskt är snarare att tvinga folk betala för något de inte nyttjar. Dessutom är det ett stort hinder för riktig konkurrens. SVT får gärna existera, men då på samma villkor som alla andra aktörer.
Och förresten. Staten tillhandahåller fem kanaler och utöver det, ett digital-TV-abonnemang som kostar minst lika mycket pengar till (159 kr/mån plus 249 kr/6 mån i korthyra för ett grundpaket), som innehåller privatägda kanaler, vilket seriöst försvårar för privata aktörer. Och systemet funkar inte ens överallt. Hur ska ni ha det? Marknads-, eller planekonomi?

Kan iallafall inte annat än att hålla med Henrik Alexandersson:
"Själv tycker jag att kulturministern är ett föredöme. Medborgarna skall
inte tvingas betala för att andra vill göra vinklade nyheter, vänsterpropaganda
och tramsiga lekprogram!"

Jag tycker vi ska koda hela SVT och ta ut precis samma avgift som innan, från de som faktiskt vill ha det. Så får vi se hur många som är intresserade av vinklad socialist-TV.

Nyckelord: , , ,

1 Comments:

Blogger MFz said...

hm... du har dragit boxers priser som exempel.. are you working undercover?? :O :O :O!!

10:24  

Skicka en kommentar

<< Home