onsdag, juni 20, 2007

Borgerligt hjärnsläpp?

Efter drygt 9 månader med ny, fräsch regering kan man konstatera att inte så mycket förändrats på Rosenbad. Många besvikelser och Reinfeldska sosseflirtar har präglat politiken på sistonde. Förvisso har ett par viktiga och tunga reformer genomförts, men ibland häpnar man.

Nu senast är det spelmonopolet som ska ses över. Jag spelar ytterst sällan själv, men detta har ändå under många år varit en hjärtefråga, särskilt för att det är häpnadsväckande hur svenskarna under alla år varit så indoktrinerade att de missat att de enda som tillåts driva spelverksamhet i Sverige är staten - och Socialdemokraterna! Ett genomruttet hyckleri som lämnar en tung avsmak, och ett tydligt exempel på hur likhetstecken under många år satts mellan makten och SAP utan att ifrågasättas av den stora massan.

Nåja. Nu har borgarna lyckligtvis börjat peta i det där. Här kan ju ändå inget socialliberalt fumlande förekomma, när frågan har ett så glasklart svar. Kan man tro. Men icke.
Nu ska det tillsättas en utredning. Ehhm? En utredning gjord av samma utredningsmänniskor som tillsatts denna gång blev klar i januari förra året. Nu ska det alltså ta 18 månader till. För att inte nämna att utredningar överlag sällan leder till något konstruktivt annat än att käka skattepengar, vilket ju inte känns så jäkla borgerligt.

Regeringens utgångspunkt är att spelpolitiken också framöver ska bygga på att de statligt kontrollerade bolagen ska ha ensamrätt att bedriva spel som kan uppfattas som särskilt problematiska ur ett socialt perspektiv”, skriver finansminister Anders Borg och folkhälsominister Maria Larsson i en debattartikel i SvD idag (att vi alls har en folkhälsominister luktar så mycket öststat att det blir kvalmigt, men låt gå). Va? Nu förstår jag ingenting.

Spelmonopolet och dess avskaffande har brett stöd i (m). Jag hade själv uppe en motion om just detta på förbundsstämman i en mycket konservativ landsände för nåt år sedan, och vann fullt stöd. Och i väljarkåren verkar det inte heller finnas någon stark röst för att spelmonopolet ska bevaras.
Och varför är det okej att gå in på en krog och köpa en pint privattillverkad öl, men inte en lott? Eller en dosa snus som Prince satt sin logga på, men inte spela på en fotbollsmatch genom en privat aktör?

Att utöva politik kräver lite stake, ibland måste man helt enkelt fatta beslut utan att vara helt säker på att det går hem i stugorna. Annars kan man lika gärna införe direktdemokrati. Politiker är framröstade för att väljarnavill att de ska fatta besluten. Så gör det då!

Släpp sargen, Borg!

(eller på småländska: "Släpp saajen, Bååj")

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: ,

1 Comments:

Blogger Oreste Attisani said...

Well,dear Raven!

12:44  

Skicka en kommentar

<< Home