söndag, oktober 08, 2006

Dokusåpan är död, länge leve dokusåpan!

Kanal 5's svindyra nya dokusåpa Miljonärerna floppade stort, och nu är den helt nerlagd. Det känns som om Sverige har fått nog av det där upplägget - man vinner genom att spela socialt. Samtidigt skriver alla om FC Z. Trots att det hela handlar om fotboll har 'vinna eller försvinna'-upplägget helt försvunnit. Ingen åker ut, och ingen spelar några som helst sociala spel (nördar funkar inte så). Istället är det en klockren TV-serie med ett gäng riktigt sköna personligheter, som jobbar hårt tillsammans.

I vilket fall som helst tror jag vi sett slutet av en hel rad skräp i stil med Big Brother, Paradise Hotel och allt vad de heter. Det är inte underhållande, och vi har sett det förr. Kanal 5 gjorde ett försök till idéstöld med sitt Supernördarna, men eliminationsmomentet fanns ändå kvar. Inte helt oväntat floppade den, trots massiv marknadsföring. Och deltagarna var lite väl nördiga, på gränsen till lite creepy, för att man riktigt skulle ta dem till sig. 'Nördigheten' ligger inte i att vara socialt handikappad.

Nej, reality-TV står inför ett paradigmskifte. Dokusåpor måste handla om lite insats, ingen vill se någon bimbo vinna enbart genom att manipulera de andra deltagarna. Eliminationen kan väl få finnas kvar, men för att vinna måste man ju ändå prestera något, tänk Expedition: Robinson.

Och äntligen, äntligen, kanske den tiden kommer snart, då man kan leva en dag i sitt liv utan att se en enda löpsedel om vad den senaste BB-kändisen haft för sig i helgen.

Nyckelord: , ,