tisdag, december 26, 2006

2006

Så var det snart nytt år igen, och det känns alltid bra att summera det gågna året. Förra året gjorde jag det här, där jag även sände förhoppningar om en bättre värld 2006, och det skulle ju visa sig att jag hade rätt om ett och annat. Till exempel besvarades min bön om maktskifte. Man märker även en försvagning i de gråsocialistiska leden, facket gör sig mest till åtlöje med sina maffiametoder, SAP kan inte välja en ny ledare med pondus och på global nivå börjar fattigdomen så sakteliga lyftas.

För min egen del tror jag att jag lyckats bli lite mer självständig och leva mitt liv ännu mer på mina villkor. Gå hårdare mot strömmen och söka min lycka där jag själv tror jag kan finna dem.
Mycket har hänt, så som sig bör under ett år. Jag har mött och skiljts från många olika människor, vissa som kom att utgöra statister i periferin av mitt liv, andra som spelade huvudroller. Och jag har lärt mig mycket mer om människans natur än jag alls ville eller hade räknat med, främst under början och slutet av 2006. Jag har stirrat stora nederlag och sorger i vitögat, och kommit ut på andra sidan tunneln lite tuffare, och till synes med min mentala hälsa i behåll. Jag har nog blivit lite mer vaksam, men jag tror inte jag är mer cynisk, snarare tvärtom. Jag har lärt mig att ta vara på livet och de där små stunderna som man så lätt missar.

Jag gjorde ett radikalt val när jag lämnade LTH för ett år, för att jobba som något så bespottat som telefonförsäljare, och jag ångrar det inte en sekund! Förutom att det är ett jobb jag faktiskt tycker mycket bra om, så har jag lärt känna många individer jag aldrig skulle träffat på LTH eller i något annat sammanhang där man vanligtvis kan finna mig. Många har satt sin prägel, och jag har med mig ovärderliga lärdomar från de flesta av dem. Och aldrig har så många av mina fördomar raserats som under dessa månader.

Jag har även haft tid att utveckla mina kunskaper i kultur och ren allmänbildning. Jag har läst de stora verken, hört mycket av de stora kompositörerna, fördjupat mig i teoretisk fysik och iakttagit politik och ekonomi i större skala. Musiken har även den varit ganska definierande för mitt år. Jag har vågat mig ganska långt bort från min trygghetszon där det mest finns metal, och utforskat mycket jazz, klassiskt, swing och en massa olika artister jag aldrig trott jag skulle kunna förknippa mig själv med. Och hela året har jag lyckats lära känna musiker ur alla kategorier - från Winnerbäckwannabeen, via jazzsaxofonisten vidare till violinisten som föredrar Tchaikovskij. Tyvärr har jag dock inte haft möjlighet att återuppta mitt eget musicierande, och tyvärr verkar det som om det dröjer tills nästa höst innan jag kan göra det.

Men som man säger, det är missarna man minns. Jag minns med lite nostalgivärme en ovanligt böl (klockrent smålänskt uttryck som betyder ung. envis, dum) helikopterpilot, 78 försök på samma resa att sno en Paris Hilton-figur från tax-freeshoppen ombord en Trelleborg-Sassnitzfärja, en annan böl kille som låg i koma i två dagar efter att han blivit påkörd av en cykel ("Jävla Malmö-issue" kommenterade Piteå-Malin), en rosförsändelse utan avsändare, en månad av Kafkaprocesser, två fördjävliga resor till Umeå, ett par urflippade stämmor, tillfällig medvetslöshet på Ebbas, dagar då jag borde varit ute och dagar då jag inte borde lämnat lägenheten. Och så mycket annat. Men jag kan inte påstå att jag ångrar ett enda val. För varje miss blir man lite klokare. Och om inte annat har jag en hel drös anekdoter att berätta på fester.
Min nyåsafton ska jag fira i stark kontrast till känslan mitt gågna år inger - det blir en lugn trerättersmiddag med mina bästa vänner, istället för ut och dra på någon stor fest.

Gott nytt år!

Nyckelord: , , ,