tisdag, april 24, 2007

Ny folkpartiledare?

Så fick Leijonborg till sist avgå som Folkpartiledare. Det var nog lika bra - precis som med Person efter valet känns det som om han gjort sitt för rikspolitiken. Och dessutom var det nog fler än jag som tröttnade på att han i varje valrörelse envisades med att utropa sig själv till statsministerkandidat.

Mest intressant i politiken just nu är såklart vem som blir hans efterträdare. Tyvärr står det mellan "militärfolkpartisterna" och socialliberalerna (för alla partier med lite självaktning these days måste ju ha iallafall två starka falanger) - man kan fråga sig vad som hänt med den klassiska högerliberalismen. Att unga liberaler numera leds av Federly och Wykman är ingen nyhet, men när man letar sig ut ur ungdomsförbunden är det bevisligen inte PK längre.

Favoriterna heter Jan Björklund och Cecilia Malmström. Den senare är i skrivande stund EU-minister, och har mycket bred internationell erfarenhet. Och jag måste säga att jag gillade hennes tilltag för en tid sedan, då hon samlade namnunderskrifter för att stänga EU-parlamentets filial i Strasbourg!

Men jag måste säga att min icke-existerande röst går till Björklund. Som skolminister och tidigare skolborgarråd i Stockholm har han profilerat sig tydligt genom att jobba för en skola med striktare regler och större krav, och ställer sig tydligt mot vad han kallar "socialdemokraternas flumskola". Han står för en politik som känns närmre väljarna, och har god erfarenhet av inrikespolitik, vilket inte kan sägas om Malmström. Dessutom har han en bredare folklig förankring - med Malmströms akademikerbakgrund kan det bli svårt att nå samma vidd.

Oavsett hur det slutar hoppas jag att Fp lärt sig av andras misstag och ser till att utse en ny partiledare snabbt, smidigt och utan mediala utspel eller utrymme för spekulationer. Som en del i alliansen är de redan rejält försvagade.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter:

1 Comments:

Blogger Andreas said...

Inte för att detta har ett dugg med ditt inlägg att göra, men kolla din jobb mail :)

18:51  

Skicka en kommentar

<< Home