måndag, mars 12, 2007

Motion till stämman -07

Varje år är det samma sak. Distriktsordförande Ekelund har en vecka innan stämman full panik för att hon inte fått in tillräckligt många motioner, och börjar ringa runt till folk och utöva utpressningar. Och så skickar man in något man rafsat ihop med undermålig research och lite halvdana formuleringar. Här är iallafall min motion som debatterades under helgens stämma.

Koda SVT-sändningarna

Med en ny, fräsch regering finns det all anledning att förvänta sig moderna, marknadsanpassade idéer, inte minst inom media. Senast Sverige avnjöt en borgerlig regering hävdes statens monopol på TV-, och radiosändningar, och sedan dess har ett stort utbud av underhållning, internationell nyhetsrapportering och dokumentärer uppstått tillhandahållet av privata aktörer. Nu är det återigen dags att slå ett slag för marknadskrafterna.

Medan vi har möjlighet att köpa oss vilka TV-kanaler vi än önskar, kan vi ändå inte välja bort SVT. Även om man aldrig använder sig av dessa kanaler, måste vi genom TV-licensen betala för dem. Möjligheten att kunna både välja och välja bort är en viktig princip i en marknadsekonomi, men licenskravet som ställs på alla innehavare av en TV-apparat är allt annat än marknadsmässigt försvarbart.

Ofta hör man förespråkare för TV-licensen tala om "fri television" och bekvämligheten i att slippa reklamavbrott. Mitt förslag är inte heller att lägga ner SVT, utan att förnya licenssystemet. SVT får gärna finnas kvar, för de tittare som tycker det är värt licenspengarna. För andra, som inte anser att dessa kanaler är värda 166 kr/mån, ställs inget krav på finansiering, och inte de har då inte heller tillgång till SVT-kanalerna. Alliansen lade nyligen ett förslag om att helt slopa licenssystemet och istället finansiera public service med skattemedel, men det är knappast ett steg i rätt riktning, då det ändå innebär att en stor del av svenskarna indirekt måste betala för en tjänst de inte är intresserade av.

SVT har existerat i 50 år utan konkurrenshot. Vad det har inneburit för dess kvalitet får vara en smaksak, men en att ställa en verksamhet mot reella marknadsförhållanden innebär ytterst sällan en kvalitetsförsämring.

Just nu pågår övergången från analoga till digitala TV-sändningar i hela Sverige, och arbetet med detta väntas vara klart i början av 2008. Det innebär att alla svenskar måste införskaffa en digitalbox av något slag. Många av dessa har kortläsare, som innebär att man har möjlighet att abonnera på betalkanaler. Det är ett ypperligt tillfälle att koda SVT-sändningarna. Betalar man TV-licensen får man ett kort, genom vilket man har tillgång till Public Service-kanalerna.

Därför yrkar jag

att: MUF Kalmar verkar för att avskaffa TV-licenskravet till förmån för ett marknadsmässigt system baserat på valfrihet


Något jag helt glömt bort i public servicedebatten är finansieringen av SR, vilket dock inte undgick DS. Där har jag ingen klockren lösning, förutom att låta SR vara skattefinansierat medan SVT kodas enligt ovanstående förslag.

Motionen vann bifall i sin helhet, dock. Kommentarer anyone?

Nyckelord: , ,

Etiketter: , ,